På en grå dag med litt regn og vind, stod 8 elever klare til å utføre trening noen gruet seg litt til. Flere av elevene hadde høydeskrekk, men alle overkom effektivt dette. De var stolte etter å ha kommet seg ut av komfortsonen sin og lært seg kunnskap som i fremtiden kan redde livee deres i løpet av den nye karriæren som tårnkranførere.
«Det er smart å ha utført praksis på egenredning minimum en gang under trygge forhold. Neste gang du får bruk for denne kunnskapen kan du faktisk stå i tykk og giftig røyk slik at du ikke ser hånda forran deg».
Hos Viken Kompetanse, i regi av DownRight AS, har åtte fremtidige tårnkranførere nettopp gjennomført en omfattende egenredningsøvelse i Moss. Dette var ikke bare en praktisk trening, men en livsviktig forberedelse på situasjoner som kan oppstå når man jobber i høyden. Egenredningsøvelsen ga deltakerne verktøyene og kunnskapen de trenger for å kunne redde seg selv hvis en nødsituasjon skulle oppstå.
Hvorfor kunnskap om egenredning er kritisk for tårnkranførere
Arbeid på høyden krever mer enn bare tekniske ferdigheter – det krever også en grundig forståelse av egen sikkerhet. En tårnkranfører kan til enhver tid befinne seg mellom 30-200 meter over bakken, ofte uten umiddelbar hjelp fra kollegaer eller nødetater. I slike situasjoner kan evnen til å gjennomføre en trygg egenredning utgjøre forskjellen mellom liv og død. Dette gjør opplæring i egenredning essensiell, både for kranførerens sikkerhet og for å oppfylle strenge sikkerhetskrav i henhold til norsk lovverk.
Opplæring tilpasset lover og forskrifter
I henhold til § 2-21. Rømningsveier og nødutganger, er det krav om at arbeidstakere som utfører arbeid i høyden, skal ha tilstrekkelig opplæring i redningsteknikker og egnet utstyr tilgjengelig. Dette inkluderer egenredning og vurdering av risikofaktorer, som potensielle nødsituasjoner og sikkerhetsprosedyrer. Får tårnkranelevene hos Viken Kompetanse er egenredningsøvelse spesielt utviklet for å møte disse kravene og gjeldende bransjestandarder som KTF-standarden. Vi sørger også for at alle våre elever får opplæring i samsvar med Forskrift om utførelse av arbeid § 10-2 og § 10-4.
Slik gjennomføres egenredningsøvelsen
Egenredningsøvelsen er strukturert slik at deltakerne får realistiske erfaringer i et trygt og kontrollert miljø. Øvelsen omfatter blant annet:
- Kunnskap om sikkerhetsutstyr – Deltakerne lærer om redningsdrakt og nedfiringsutstyr i vår gratis E-læring.
- Mental klargjøring – En instruktør står på bakken og sjekker at selene sitter som de skal. Der går de også gjennom på en sikker måte, hvordan de skal fire seg ned fra krana ved hjelp av redningssekken. En instruktør er også alltid over eleven for å kvalitetssikre arbeidet instruktør på bakken har gjort og står stand-by ved behov for å assistere.
- Praktisk trening – En simulert nødssituasjon gir dem hands-on erfaring med redning i høyden.
Ved å fokusere på praktisk trening, får deltakerne selvtillit og ferdigheter til å kunne håndtere reelle nødsituasjoner på en trygg og effektiv måte. Som vi forteller elevene «Det er smart å ha utført praksis på egenredning minimum en gang under trygge forhold. Neste gang du får bruk for denne kunnskapen kan du faktisk stå i tykk og giftig røyk slik at du ikke ser hånda forran deg».
Flere elever overkommer høydeskrekk
Det er ikke uvanlig at en 2-3 elever har høydeskrekk, noen relativt markant. Vi er stolte av å si at samtlige har fullført egenredningsøvelsen på alle våre kurs. Våre dyktige instruktører har lang erfaring med å ufarliggjøre prosessen. Redning i motsettning til mange elevers forventninger i bunn og grunn relativt lite adrenalinfylt og nesten kjedelig. Slik skal det være. Alt går trygt, sakte og riktig for seg.
Viktigheten av Egenredningskompetanse for tårnkranførere
Det er ikke bare arbeidsmiljøloven som krever opplæring i egenredning; det er også et viktig kompetansekrav fra bransjens perspektiv. For tårnkranførere som arbeider i krevende situasjoner daglig, er det avgjørende å være i stand til å redde seg selv. Ved å tilby opplæring som setter kranførernes sikkerhet i fokus, jobber vi aktivt for å sikre at våre fremtidige tårnkranførere kan utføre sitt arbeid med trygghet og faglig kompetanse.
Viken Kompetanse og DownRight AS – Ledende innen trening av kranførere
Hos Viken Kompetanse i Moss er de stolte av å samarbeide med DownRight AS, for å gi sine studenter det aller beste innen opplæring og egensikkerhet i høyden. Gjennom slike vellykkede egenredningsøvelser som blir avholdt på alle tårnkrankurs, har vi sammen bevist at praktisk og lovpålagt sikkerhetstrening ikke bare er en formalitet, men en nødvendighet for å kunne operere trygt i yrket som tårnkranfører.